Megvan, melyik banknál vehetünk fel először fogyasztóbarát személyi kölcsönt

Az OTP Bank nyerte el elsőként a fogyasztóbarát minősítést új személyi kölcsön termékével a Magyar Nemzeti Bank bírálata alapján. Az igénylők akár már 2021 januárjában is igényelhetik az új terméket. Összefoglaltuk, mit lehet tudni az új fogyasztóbarát kölcsönről.

Szeptember végén több hitelintézet is jelezte a Bank360.hu szakértői felé, hogy pályázni fognak új termékkel a Magyar Nemzeti Banknál (MNB), és szeretnének minél előbb megjelenni fogyasztóbarát személyi kölcsönükkel a piacon. A jegybank most, másfél hónappal később be is számolt az első pozitív bírálatról közleményében: várhatóan az OTP Banknál már vehetünk fel januárban fogyasztóbarát személyi kölcsönt.

Mit tud a fogyasztóbarát személyi kölcsön, amit a hagyományos nem?

A minősített fogyasztóbarát lakáshitelekhez és lakásbiztosításokhoz hasonlóan egy hiteltermék csak abban az esetben kaphatja meg a fogyasztóbarát jelzőt, ha megfelel az MNB által felállított kritérium rendszernek. A személyi kölcsön termékeknek az alábbi feltételeknek kell megfelelniük:

  • a hitelösszeget az igénylő szabadon felhasználhatja (akár hitelkiváltásra is),
  • a futamidő nem haladhatja meg a 7 évet,
  • a kamat a teljes futamidőre fixálva van,
  • 500 000 forintos hitelösszegig legfeljebb 15, felette legfeljebb 10 százalék a kamatfelár,
  • a folyósítás díja maximum a hitelösszeg 0,75 százaléka lehet,
  • a hiteligény befogadását követően maximum három munkanapon belül a bank folyósítja az összeget,
  • az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 0,5 százalékát, egy évnél rövidebb hátralévő futamidő esetén az előtörlesztés pedig díjmentes.

Emellett szerepel a kritériumok között a 100 százalékos online igényelhetőség is. Ezzel a jegybank célja, hogy ösztönözze a bankok körében a “teljesörű online hitelfelvételi folyamatok széleskörű elterjedését”. Az OTP Bank ügyfeleinek jelenleg a netbankon keresztül már van lehetősége a személyi kölcsön igénylésére, a fogyasztóbarát hitellel pedig várhatóan még több ügyfél előtt megnyílik az út.

Nemcsak a fogyasztóbarát ajánlatok között lesznek kedvező ajánlatok. A Bank360.hu személyi kölcsön kalkulátorával most is összehasonlíthatod, hogy melyik hitelintézet kínál számodra kedvező kamatozással szabad felhasználású hitelt. Kalkulálj, és vesd össze a bankok ajánlatait még ma!


Mikortól vehetünk fel fogyasztóbarát személyi kölcsönt?

A sikerrel pályázó, és a fogyasztóbarát minősítést elnyerő hitelintézetek 2021. január 1-től kezdhetik el forgalmazni saját fogyasztóbarát személyi kölcsön terméküket – az OTP Bank várhatóan élni is fog ezzel a lehetőséggel. Emellett az MNB arra számít, hogy a közeljövőben több bank is benyújtja a pályázatát, aminek eredményeként már 2021 első felében széles körben elérhetővé válhatnak az új, fogyasztóbarát személyi kölcsönök. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük