Mire fizetnek itthon a külföldre kötött utasbiztosítások?

Egy utasbiztosítás sok helyzetben nyújthat segítséget, ha bekövetkezik a baj: védve vagyunk, ha baleset történik, segít a hazajutásban, emellett asszisztencia szolgáltatás is rendelkezésre áll, ha egy számunkra idegen kultúrában kell nem várt problémákkal megküzdeni. A káreseményekre azonban csak külföldön téríti a biztosító, ha magyarként utazunk Magyarországon belül, arra nem – vannak azonban kivételek, ezeket foglaltuk össze a cikkben.

A külföldi utazások nagy része Magyarországról autóval történik, ami értelemszerűen azt jelenti, hogy az utazás egy részén még belföldön vagyunk. Logikusnak tűnik tehát, hogy az utasbiztosításunk számol a lehetőséggel, hogy még az országhatár átlépése előtt történik velünk, esetleg vagyontárgyainkkal valamilyen káreset. 

Milyen esetekben fizet a biztosító?

Több biztosítótársaság tesz kivételt néhány fedezete kapcsán, ami akkor is véd bennünket, amikor még nem hagytuk el az ország területét, azonban erősen szűkített körű szolgáltatásokat nyújtanak. Hogy képet kapjunk arról, milyen fedezetek nyújtanak az utazás során belföldön, illetve milyen feltételekkel, megvizsgáltuk három biztosító, az Allianz, az Aegon és az UNION utasbiztosításait.

A Bank360 vizsgálata alapján három kategóriában tesznek általában kivételt a biztosítótársaságok a területi hatály tekintetében: közlekedési baleset esetén, poggyásszal kapcsolatban felmerülő károk esetén, illetve autó asszisztencia kapcsán.

Az Aegon Világlátó biztosítása fedezetet nyújt baleset- és poggyászbiztosítási szolgáltatásra az állandó lakóhely szerinti ország területén belül, az oda- és visszautazás során bekövetkezett baleset kapcsán. 

Az Allianz utasbiztosításai három esetben térítenek Magyarország területén belül. Közlekedési baleset esetén; baleset­biztosítási és poggyászbiztosítási ese­ménnyel összefüggésben keletkezett károkra, ami alól kivétel az Útitárs Bérlet biztosításuk; illetve járatkésésre és törlésre, ha arany vagy platina termékszintű szolgáltatással rendelkezünk. 

Autó Assistance kiegészítő biztosítás esetén, a biztosító a következő szolgáltatásokat téríti a biztosítási összeg 50 százalékáig: gépjármű helyszíni javítása vagy szer­vizbe szállítása, gépjármű tárolása, gépjármű hazaszállítása autómentővel.

Az UNION Autó+ asszisztencia szolgáltatása belföldön közúti segélyszolgálat és szállítási költség szolgáltatásokat foglal magába, ha a káresemény a lakcímkártyán szereplő 50 kilométeren kívül történt. Ezen felül téríti még a biztosító az ország területén belül a baleseti halál és baleseti rokkantság káreseményeket, amennyiben az a biztosítási időtartam során, a külföldre való ki- vagy hazautazás során következett be. 

Az Union külön köthető útlemondás biztosítási csomagja 250 ezer forintig térít, ha az utazást, annak megkezdése előtt betegség vagy baleset következtében kell lemondanunk.

Mire érdemes még figyelni egy közlekedési balesetnél?

A biztosítók egy közlekedési balesetnél általában csak akkor fizetnek és arra a szolgáltatásra, amit rajtuk keresztül intézünk, többek között ilyen a gépjármű tárolása, elszállítása vagy javítása. Közlekedési balesetnél a kötelező biztosítással és az esetleges casco biztosítással is számolhatunk. 

Fontos odafigyelni, hogy az autós asszisztencia szolgáltatások nem fizetnek abban az esetben, ha jogszabály által kötelezően előírt tartozékok hiányoznak, ha elmaradtak a tervszerű, időszakos, garanciális javítások vagy ha nincs rendőrségi jegyzőkönyv lopáskár esetén. 

Ahogy látható, kevés a kivétel, ám annál több a feltétel, hogy mikor alkalmazhatóak ezek a fedezetek belföldön. Biztonságunkért az ország területén belül érdemes lehet inkább a belföldi utasbiztosítást vagy balesetbiztosítást választani. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük