Ingyenhitel lesz a CSOK-ból, ha a zöld hitel mellé kérik

Novák Katalin a Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs sajtótájékoztatóján egy új kamatmentes lakáshitelt jelentett be, ami két támogatott hitel kombinálásával érhető el, a CSOK-hitel ugyanis az MNB Zöld Otthon Programhoz is kapcsolódna.

Az eddigi információk szerint ha az igénylők mind a Zöld lakáshitelhez kapcsolódó energiahatékonysági célokat, mind a CSOK feltételéül szabott családteremtési célokat teljesítik, az MNB Zöld lakáshitele mellé felvett CSOK-hitel kamatmentes lesz. A maximálisan felvehető CSOK-hitel a korábbiakkal összhangban 10 millió forint 2 gyermek, 15 millió forint 3 gyermek esetén, a Zöld Otthon Program pedig a jegybank előző havi bejelentése alapján októbertől nyújt akár 70 millió forintos támogatott hitelt.

Így összesen akár 85 millió forintnyi lakáshitelt lehet majd kedvezményes kamatok mellett igénybe venni a két támogatott hiteltípus kimaxolásával, amiből a 15 milliós CSOK-hitel kamatmentes, a 70 milliós Zöld lakáshitel pedig az eddigi jegybanki bejelentések alapján 2,5 százalékos támogatott hitel lesz. Egyelőre nem közöltek részletet arról, hogy mekkora Zöld Hitelt kell mindenképp felvenni a kamatmentes CSOK-hitelhez, tehát hogy lehetséges-e például 5 millió forintot Zöld lakáshitelből, 15 millió forintot pedig kamatmentes Csok-hitelből felvenni.

A CSOK-ot mindeddig 184 ezer család vette fel összesen 585 milliárd forint összegben 2015 júliusa óta.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter további engedményeket jelentett be a már létező otthonteremtési programok esetében:

  • Az elhunyt szülőtárs társadalombiztosítási jogviszonya is számít majd, így az egyedül maradó, hirtelen megözvegyült fél sem esik el a támogatástól
  • A külföldi tanulmányok ideje is beleszámít majd a TB-követelményekbe.
  • A lakásfelújítási támogatás több esetben is lehetővé teszi majd az akadálymentesítést az eddig is támogatott mozgássérültek életét megkönnyítő felújítási munkálatok mellett, például a látás- és hallássérültek számára is.
  • A lakásfelújítási támogatás köre bővül, például a kültéri lépcső építéséről, külső elektromos munkálatok elvégzéséről is lehet majd számlát benyújtani.
  • A CSOK-kal támogatott ingatlanépítés akkor is lehetséges lesz, ha az építési telken mezőgazdasági őstermelői tevékenységet vagy egyéb, egyelőre még nem konkretizált keresőtevékenységet végez az igénylő.
  • Lakáslízingeknél is elérhető lesz a jelzáloghitel elengedés.
  • Az alacsony, 5 000 forint alatti köztartozás már nem kizáró tényező, ez elsősorban a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásánál volt probléma.
  • Az adótartozás rendezése is kisebb nehézséget okoz majd, ha ugyanis az igénylési folyamat közben egyenlíti ki az igénylő az adótartozását, nem kell újrakezdeni az igénylési folyamatot.

A további részletek még nem ismertek, azokat a hamarosan közzétett jogszabály tartalmazza majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük