Önkéntes Egészségpénztár kalkulátor 2021 – egészségpénztárak összehasonlítása

Az önkéntes egészségpénztárak alapvető célja az egészségmegőrzéssel, a prevencióval kapcsolatos kiadások fedezése. Ebbe számos termék megvásárlása és szolgáltatás igénybevétele belefér, ezeket cikkünkben részletesen is kifejtjük, ahogyan az önkéntes egészségpénztár fontosabb jellemzőit is bemutatjuk, kiegészítve a nagyobb hazai egészségpénztárak bemutatásával – mint amilyen többek között az OTP Egészségpénztár és a Prémium Egészségpénztár.

Mit érdemes tudni az egészségpénztárakról?

Önkéntes egészségpénztárak az 1990-es évektől kezdve működnek, létrehozásukról természetes személyek illetve munkáltatók is dönthetnek. Az alapításhoz legalább 15 alapító tagra van szükség. A pénztár tagjai egységesen fizetik a havi tagdíjat – ennek az összegét a pénztár alapszabálya határozza meg, általában 2-4000 forint között van. A befizetéseket

 • egyéni számlán,
 • névre szólóan

vezetik.

Miért hasznos az egészségpénztár? 

Az egészségpénztári tagságnak számos előnye van:

 • jobb ellátás: a pénztárral szerződésben álló magánellátóknál gyorsabban, illetve adott esetben akár jobb minőségben juthatnak hozzá a tagok egészségügyi szolgáltatásokhoz.
 • számos termék is finanszírozható a segítségével: az egészségpénztári tagok nemcsak az orvosnál vehetnek ki igénybe szolgáltatásokat, hanem a betegségekkel vagy egészégmegőrzéssel kapcsolatos termékekre, gyógyszerekre is fordíthatják a befizetett összeget.
 • adó-visszatérítést vehetnek igénybe: az egészségpénztári befizetések után 20 százalékos adó-visszatérítést ad az állam, évente legfeljebb 150 ezer forintos összegig (ebbe beleszámít az önkéntes nyugdíjpénztárhoz igénybe vett adójóváírás is).

Adókedvezmény egészségpénztári befizetés után

Az egészségpénztári befizetések után adókedvezmény, pontosabban adó-visszatérítés vehető igénybe – hasonlóan az önkéntes nyugdíjpénztárhoz.

A befizetett összeg után a 20 százalékos adóvisszatérítés a szja-ból igényelhető vissza. A szja kedvezmény évente legfeljebb 150 ezer forint lehet, amibe már beleszámít az önkéntes nyugdíjpénztárhoz igénybe vett szja jóváírás is. A kedvezmény az eseti befizetések után is igénybe vehető.

Az egészségpénztári befizetés utáni szja-jóváírás felhasználása

A visszaigényelt adót több dologra is fordíthatjuk:

 • újra be lehet fizetni az egészségpénztári számlára, így ez az összeg is felhasználható egészségügyi kiadások fedezésére,
 • önkéntes nyugdíjpénztárba is betehető az összeg,
 • lakáshitel törlesztésre,
 • vagy egyszerűen felhasználhatjuk, amire szeretnénk.

Mit lehet elszámolni az egészségpénztár terhére?

Az egészségpénztári tagság egyik nagy előnye, hogy számos célra felhasználható a befizetett összeg – fontos azonban, hogy ezek között vannak adómentes és adóköteles tételek is. Lássuk, melyek ezek!

Nem adókötelesek az alábbi szolgáltatások:

 • egészségügyi szolgáltatás (plasztikai sebészeti beavatkozásoknál csak a helyreállító műtéteket finanszírozzák),
 • otthoni gondozás,
 • gyógytorna, gyógymasszázs és fizioterápiás kezelés,
 • látássérült személyek életvitelét elősegítő szolgáltatás – ide tartozik az orvosi rendelvényre készített szemüveg, napszemüveg egészségvédelmi céllal, illetve a kontaktlencse is,
 • életvitelt könnyítő speciális szolgáltatás, eszköz,
 • a szenvedélybetegségről való leszoktatásra irányuló kezelések támogatása,
 • gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök árának támogatása – ide tartoznak a törzskönyvezett és gyógyszertárban készített gyógyszerek, a homeopátiás szerek, gyógyászati célra szánt tápszerek, anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerek, illetve ezek házhozszállítása,
 • pénzbeli kiegészítő egészségbiztosítási szolgáltatások (táppénz kiegészítése, munkáltató által kiállított igazolással,
 • hozzátartozók segélyezése a pénztártag halála esetén,
 • szolgáltatást finanszírozó egészségbiztosítások díjainak kiegyenlítése.

Az alábbi életmódjavító egészségpénztári szolgáltatások viszont adókötelesek:

 • természetgyógyászati szolgáltatás,
 • sporteszköz vásárlásának támogatása,
 • gyógyteák vásárlása,
 • fog- és szájápolási termékek vásárlása.

Ezeknek az összege utána 15 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetni.

Nem számolhatók el:

 • az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) listán nem szereplő gyógyhatású készítmények illetve OÉTI számmal rendelkező táplálék kiegészítők,
 • rágógumi, cukorkák, bébiételek, bébi víz,
 • tápszernek nem minősülő tejpépek,
 • kozmetikumok például sampon vagy ajakápoló. 

Érdemes minden esetben az adott egészségpénztárnál érdeklődni az elszámolható szolgáltatások listájáról.

Melyek az önsegélyező pénztári szolgáltatások?

2016. január 1. óta az egészségpénztárak önsegélyező pénztári szolgáltatásokat is nyújthatnak.

Aki erre tart igényt, azok igénybe vehetnek:

 • gyermekszületéshez kapcsolódó ellátásokat,
 • munkanélküliségi ellátásokat,
 • tűz- és elemi károkhoz kapcsolódó segélyeket,
 • betegséghez vagy egészségi állapothoz kapcsolódó segélyeket,
 • beiskolázási támogatást,
 • közüzemi díjak,
 • lakáshitel fizetése vagy előtörlesztése: az egészségszámlára feltöltött összeg 20 százalékát visszakaphatjuk adó-visszatérítésként, így plusz 48 ezer forint fordítható törlesztésre,
 • A lakéshitel törlesztés havi összege legfeljebb a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér 15 százaléka lehet.

Mennyit számít az egészségpénztári tagság?

Nézzünk meg erre egy konkrét példát. Ha kiderül, hogy három fogunkat is tömni kell, és magán ellátásban szeretnénk megcsináltatni, darabját 15 ezer forintért, akkor ez összesen 45 ezer forintba kerül.

Egészségpénztári tagság nélkül a teljes összeget nekünk kell kifizetni, viszont ha pénztári tagok vagyunk, akkor ezt a pénzt a pénztári számlán lévő pénzből utólag visszakapjuk. A befizetett összeg után ráadásul adó-visszatérítés is igénybe vehető, emellett az sem ritka, hogy a pénztárakkal szerződő szolgáltatók kisebb-nagyobb kedvezményeket is adnak a pénztári tagoknak. 

Az egészségpénztárba befizetett pénz emellett akár le is köthető, amivel további kedvezményeket lehet igénybe venni. Kétéves lekötésnél az első évben lekötött összeg után 10 százalékos adóvisszatérítés, a hozamot negyedévente lehet kivenni, emellett kamatadót sem kell fizetni. 

Az egészségpénztárak szerződött partnerei

Az egészségpénztárral szerződött partnerek listáját minden esetben az adott pénztárnál érdemes keresni – több helyen szolgáltatás csoportra és településre is lehet szűrni, így mindössze néhány percet vesz igénybe, hogy megtaláljuk a hozzánk legközelebb álló elfogadóhelyet. Így nem kell végigböngészni a szerződött partnerek listáját. Az elfogadóhelyek listáját érdemes minden alkalommal megnézni, mielőtt az egészségpénztári számlánk terhére szeretnénk költeni, hiszen történhetnek változások.

Munkáltatói befizetés egészségpénztárba

Egészségpénztárba nemcsak magánszemélyként lehet belépni, hanem munkáltatóként is – ezzel a juttatással a munkavállalókat is lehet motiválni. Kevésbé jó hír a munkáltatóknak, hogy 2019. január 1-jén megszűnt az a lehetőség, hogy a teljesített egészségpénztári munkáltatói hozzájárulás egyes meghatározott juttatásként adózzon – vagyis az egészségpénztárral összefüggő munkáltatói hozzájárulás munkaviszonyból származó jövedelemnek minősül, és bérjövedelemként adózik – tehát ugyanazok a levonások terhelik, mint a bruttó bért. Az egészségpénztár munkáltatói befizetéseket így magasabb adó terheli.

Főbb egészségpénztárak Magyarországon

Az első hazai egészségpénztárak az 1990-es években jöttek létre Magyarországon. Nézzük meg a legnagyobbakat!

Prémium Egészségpénztár

Az egyik legnagyobb szereplő a hazai piacon a Prémium Egészségpénztár, akik 292 ezer taggal rendelkeznek és 14 milliárd forintnyi vagyont kezelnek.

OTP Egészségpénztár

Az OTP Egészségpénztár 2002-ben alakult meg, 2016. március 1. óta egészség- és önsegélyező pénztárként működik. Taglétszáma meghaladja a 290 ezer főt, a kezelt vagyon pedig a 16 milliárd forintot.

Patika Egészségpénztár

1999 óta működik a Patika Egészségpénztár, melyhez magánszemélyként és munkáltatóként is lehet csatlakozni. A havonta fizetendő tagdíj 3000 forint.

Generali Egészségpénztár

A Generali Egészségpénztár 2002. szeptemberben kezdte meg a működését, és az OTP-hez hasonlóan 2016. áprilistól önsegélyező pénztárrá is alakult. A pénztár taglétszáma 2020 végén 25 779 főt számlált, kezelt vagyona pedig meghaladta a 3,7 milliárd forintot.

Allianz Egészségpénztár

Az Allianz Egészségpénztár 2004-ben tartotta alakuló ülését. A tagoknak havonta 3000 forintot kell fizetniük, emellett eseti befizetés is bármikor lehetséges.

MKB-Pannónia Egészség- és Önsegélyező Pénztár

Az MKB-Pannónia Egészség- és Önsegélyező Pénztárnak 2021. június végén valamivel több, mint 203 ezer tagja volt, és 14,98 milliárd forint vagyont kezelt. A havonta befizetendő minimális tagdíj 4000 forint.

Hogyan működik az egészségpénztár?

Az egészségpénztári tagok befizetéseit, vagyis a tagdíjat három különböző célra fordítják: 

 1. fedezeti tartalék: ebből finanszírozzák a szolgáltatásokat,
 2. működési tartalék: ebből értelemszerűen a pénztár működési költségeit fizetik ki,
 3. likviditási tartalék: ez az összeg a pénztár fizetőképességének a biztosítására szolgál. 

A pénztárak különböző elvek mentén működhetnek.

 • A nyílt pénztárak nem korlátozzák a lehetséges pénztártagok körét.
 • A zárt pénztárak korlátozzák, és valamilyen szervezési elv alapján (munkahely, ágazat stb.) határozzák meg, hogy ki lehet a pénztár tagja. A tagok egységes tagdíjat fizetnek, illetve választhatják az eseti befizetés lehetőségét is.

Mi a különbség az egészségpénztár és az egészségbiztosítás között?

Az egészségbiztosítás és az egészségpénztári tagság nem ugyanazt jelenti, két különböző szolgáltatásról van szó.

Az egészségbiztosítás, ahogy a neve is mutatja, biztosítási alapon működik, a biztosító egy meghatározott havidíj ellenében garantálja a magánellátás megszervezését, ha arra szükség van, majd ő számol el a szolgáltatóval.

Az egészségpénztár más elven működik:

 1. saját számlát vezet a tagoknak, amelyhez egészségkártyát is igénybe lehet venni.
 2. A saját számlára befizetett pénzből nemcsak a saját egészségügyi kiadásait számolhatjuk el, hanem akár az egész család számára is vásárolhatunk elszámolható termékeket és számos szolgáltatást is igénybe vehetünk. 

Hogyan érdemes összehasonlítani az egészségpénztárakat?

A hazai egészségpénztárak összehasonlítása nem bonyolult, hiszen viszonylag kevés nagy szereplő van, emellett a működésésüket törvény határozza meg, így az elszámolható szolgáltatások és termékek listája között nem találunk jelentős különbséget. Az adó-visszatérítésre is ugyanazok a szabályok vonatkoznak minden pénztárnál.

Azt azonban érdemes megnézni, hogy: 

 1. melyik egészségpénztár mely szolgáltatókkal áll szerződésben,
 2. mennyi a minimálisan fizetendő havi tagdíj,
 3. mennyit kell számolni az egyéb költségekre.

A Bank360 egészségpénztár kalkulátor segíthet ebben. 

Hogyan lehet belépni egy egészségpénztárba?

A belépéshez ki kell tölteni az egészségpénztári belépési nyilatkozatot, és el kell juttatni a választott egészségpénztár részére. A belépéskor néhány egyszeri kiadás merül fel, ilyen a

 • belépési díj – ez körülbelül egy havi díjnak megfelelő összeg,
 • kártyadíj.

Emellett a befizetésekhez kapcsolódó működési költséget is meg kell fizetni, ez a befizetés mértékétől függ és általában százalékos formában határozzák meg.

A befizetés elmaradása esetén kell fizetni egy úgynevezett őrzési díjat.

Egészségpénztár egyenleg lekérdezés

Ha nem tudjuk biztosan, hogy aktuálisan mennyi pénz van az egészségpénztári számlán, érdemes lekérdezni az egyenleget, különösen ha költeni szeretnénk – ez mindössze egy-két percet vesz igénybe.

Aki rendelkezik egészségpénztári kártyával, az online is meg tudja ezt tenni, aki viszont nem rendelkezik ilyen kártyával, annak általában telefonos ügyfélszolgálat áll rendelkezésre az aktuális egyenleg lekérdezéséhez.

Hogyan lehet egészségpénztárat váltani?

Ha valaki nincs megelégedve az egészségpénztárával, dönthet úgy, hogy inkább átlép egy másikba, az addig összegyűlt megtakarításával együtt. Erről érdemes érdeklődni az átlépés előtt, mert az előző pénztárból kilépésnek lehetnek költségei.

Hogyan lehet kilépni az egészségpénztárból?

A pénztári tagság bármikor megszüntethető, de ezt minden esetben írásban kell jelezni. Az addig befizetett pénz nem veszik el: a pénztár a kilépési szándék jelzése után elszámolást készít, az összeget pedig elutalja a kért számlaszámra. Érdemes tájékozódni a kilépés előtt, mert annak akár díja is lehet.

Gyakori kérdések

Lehet egyszerre egészségpénztáram és egészségbiztosításom?

Igen, lehet, a két szolgáltatás nem zárja ki egymást. 

Lehet többet költeni az egészségpénztár pénztárról, mint az aktuális egyenleg?

Nem lehet többet költeni, mint amennyi a számlán összegyűlt.

Mi történik, ha megszűnik a munkahelyem, ami egészpénztárt fizetett nekem?

A munkáltató által befizetett pénz nem vész el. Dönthetsz úgy, hogy te fizeted tovább a tagdíjat, illetve ki is léphetsz az egészégpénztárból. Az utóbbinak extra költsége is lehet. 

Bárki alapíthat egészségpénztárt?

Elméletileg igen, ennek nincs akadálya. Az egészségpénztár alapításához 15 alapító tagra van szükség legalább. Az önkéntes egészségpénztárakra vonatkozó legfontosabb szabályokat a többször módosított, az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény tartalmazza.

A belépés után mennyit kell várnom, hogy önsegélyező szolgáltatást vehessek igénybe? 

Legalább 180 napot

Kötelező havonta fizetni a tagdíjat?

Nem, a tagdíjat lehet fizetni akár negyedévente, félévente vagy évente is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük